Alles wat u moet weten over het onderhoud van uw deurkrukken

Uw deurkrukken worden waarschijnlijk dagelijks vrij intensief gebruikt. Het spreekt dan ook voor zich dat ze, afhankelijk van de gebruiksfrequentie, onderhevig zijn aan slijtage. Door herhaaldelijk contact met sleutels, ringen en nagels kunnen kleine beschadigingen onstaan. Maar ook persoonlijke verzorgingsmiddelen (crèmes), transpiratie, blootstelling aan UV-licht en bepaalde (agressieve) reinigingsmiddelen kunnen uw deurkrukken op den duur beschadigen.

Om zo lang mogelijk plezier te beleven aan uw deurkrukken, moet u ze in optimale conditie houden. Dat betekent dat ze op de juiste manier schoongemaakt en onderhouden moeten worden. Maar de ene deurkruk is de andere niet. In dit artikel bespreken we deurkrukken van verschillende materialen, en hoe u deze het beste mooi kunt houden

Koperen deurkrukken

Koperen deurkrukken worden vaak voorzien van een beschermend vernislaagje. Dat laagje kan in de loop van de tijd kleine donkere plekjes gaan vertonen. Dat komt doordat het wordt aangetast door gebruikt, blootstelling aan UV-licht en chemicaliën in verzorgingsproducten en reinigingsproducten. U kunt het oude vernislaagje met zeer fijne staalwol verwijderen. Vervolgens brengt u zelf weer een nieuw laagje vernis aan. Op die manier krijgen uw koperen deurknoppen hun oorspronkelijke glans weer terug.

RVS deurkrukken

Als u deurkrukken van RVS (roestvast staal) heeft, kunnen deze in de loop der tijd gaan oxideren. Deze corrosie, die ook wel vliegroest wordt genoemd, komt niet vanuit de deurkruk zelf; het zet zich van buitenaf op de deurkruk af. U kunt vliegroest voorkomen door geregeld uw RVS deurkrukken af te nemen met een vochtige doek en eventueel een speciale RVS reiniger. Bij hardnekkige vliegroest op deurkrukken in geborstelde uitvoering kunnen ze licht worden opgeschuurd met bevochtigd fijn waterproof schuurpapier. Vingervlekken op RVS deurdrukken kunt u overigens eenvoudig wegpoetsen met een zachte katoenen doek en een druppeltje babyolie of slaolie. Gebruik in elk geval nooit zure of chloorhoudende middelen!

Houten deurdrukken

Het onderhoud van houten deurkrukken is afhankelijk van de gebruikte houtsoort en de manier waarop het hout is behandeld. Meestal moeten ze met was worden behandeld. Raadpleeg voor het juiste onderhoud de bijgeleverde instructies. Houten deurkrukken mogen sowieso nooit behandeld worden met schuurmiddelen en chloorhoudende of agressieve schoonmaakmiddelen!

PVD/BIOV deurkrukken

PVD deurkrukken en deurkrukken met een BIOV coating zijn jarenlang beschermd tegen slijtage en corrosie. Het volstaat om ze af en toe even af te nemen met een vochtige doek en een neutraal schoonmaakmiddel.

IJzeren deurkrukken

Deurkrukken van ijzer maakt u schoon met een zachte, droge doek. Om de deurkrukken te beschermen kunt u ze af en toe inwrijven met zuurvrije vaseline. U kunt er ook voor kiezen om een laagje van blanke hoogglanslak aan te brengen.

Aluminium deurkrukken

Aluminium deurkrukken zijn doorgaans van een beschermende laag aluminiumoxide voorzien. U kunt ze het beste schoonmaken met water en neutraal afwasmiddel. Om de levensduur van de deurkrukken te verlengen kunt u ze inwrijven met zuurvrije vaseline.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *