IJsland: het ideale vakantieland

IJsland is het land van vulkanen, watervallen, gletsjers, geisers en het noorderlicht. En al dat bijzondere natuurschoon ligt op slechts 3 uur vliegen vanaf Schiphol. IJsland is dan ook het ideale vakantieland! In dit artikel bespreken we 10 handige tips voor als u van plan bent een IJsland vakantie te boeken.

#1. Plan uw vakantie in de juiste periode

De IJslandse winters zijn mild, de zomers koel. De beste reisperiode is voornamelijk afhankelijk van wat u wilt doen tijdens uw vakantie. Voor een rondreis is de zomer de beste tijd voor een vakantie in IJsland; dat is namelijk de enige periode dat het binnenland begaanbaar is. De gemiddelde temperatuur in Reykjavík in juli ligt rond de 10°C, hoewel het veel warmer aanvoelt. Gaat u speciaal voor het noorderlicht, dan kunt u uw vakantie het beste tussen september en april boeken.

#2. Wees voorbereid op het weer

Het weer in IJsland kan behoorlijk onvoorspelbaar zijn. Zelfs al bent u er in de zomer en voelt de temperatuur redelijk warm aan, dan betekent dat niet dat het niet ineens kan gaan sneeuwen. Zorg dus dat u goed voorbereid bent en pak naast uw gewone kleding in elk geval een warme jas, een windjack met capuchon, een regenbroek en goede handschoenen in.

#3. Schaf een IJslandse simkaart aan

Als u graag bereikbaar wilt blijven tijdens uw IJsland vakantie zonder na afloop geconfronteerd te worden met een hoge telefoonrekening, kunt u overwegen een IJslandse mobiele simkaart aan te schaffen. Daarmee krijgt u toegang tot het 3G netwerk van IJsland, waarmee u zelfs in de meest afgelegen gebieden bereik heeft.

#4. Het leidingwater is veilig om te drinken

Omdat het water verhit wordt door geothermische energie, kan heet water dat in IJsland uit de kraan komt een beetje naar zwavel ruiken. Laat u hierdoor niet afschrikken; het leidingwater geheel veilig om te drinken. Sterker nog, het IJslandse drinkwater is het puurste water ter wereld!

#5. U kunt niet met de Euro betalen

De munteenheid in IJsland is de IJslandse kroon, die wordt aangeduid met ISK. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is de Euro geen officieel betaalmiddel in IJsland. Veel toeristische organisaties geven hun prijzen wel in Euro’s weer, maar dat is meer voor uw gemak. Zodra u in IJsland bent zult u op de meeste plaatsen gewoon met de IJslandse kroon moeten betalen. Veel contant geld heeft u echter niet nodig, want pin- en creditcardbetalingen hebben de voorkeur. De enige plek waar u mogelijk wat contant geld nodig heeft is in de stadsbussen.

#5. Breng een bezoek aan de Gouden Cirkel

Als u een IJsland rondreis met de auto maakt, mag u de Gouden Cirkel zeker niet overslaan. De route leidt u vanuit Reykjavík langs een aantal indrukwekkende bezienswaardigheden, waaronder de bekende waterval Gullfoss, het nationaal park Thingvellir en de krater Kerid.

#6. De warmwaterbronnen zijn zeker de moeite waard

IJsland heeft vele warmwaterbronnen die niet alleen heel ontspannend zijn maar ook goed voor uw gezondheid en uw huid. Op een half uur rijden vanaf het vliegveld Kevlavik vindt u bijvoorbeeld de Blue Lagoon, waar u te midden van een lavaveld een duik kunt nemen in de warmwaterbron.

#7. Walvissen kijken doet u in Húsavík

Een vakantie in IJsland is natuurlijk niet compleet als u geen walvissen gezien heeft. En daarvoor kunt u terecht in Húsavík, waar verschillende tours georganiseerd worden.

#8. Een IJsland vakantie is goed te combineren met de Hurtigruten zeereis

Een vakantie in IJsland is zeer goed te combineren met de Hurtigruten zeereis, die u vanuit Bergen in slechts 6 dagen tijd langs de hele Noorse kust voert.

#9. De IJslandse steden zijn ook de moeite waard

IJsland mag dan bekend staan om haar natuurschoon, de steden zijn ook erg leuk om te bezoeken. Reykjavík, dat ’s werelds meest noordelijk gelegen hoofdstad is, biedt met haar barretjes, restaurants, musea, kunstgalerijen, winkelstraten werkelijk voor ieder wat wils. En Akureyri, de meest noordelijk gelegen stad van IJsland, staat bekend om de levendige horecagelegenheden en de prachtige botanische tuinen.

#10. Het Noorderlicht ziet u het beste in afgelegen gebieden

Het Noorderlicht behoort tot de meest populaire toeristische attracties. U heeft de meeste kans om het te zien vanaf september tot april, tussen 21:00 en 01:00, vanuit een afgelegen gebied waar geen lichtvervuiling is. Wilt u zeker weten dat u dit fenomeen niet mist, dan is het de moeite waard om een excursie te boeken. Deze worden op verschillende plekken in IJsland georganiseerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *