Verschil tussen een quadcopter en een drone

Drone is inmiddels een bekend Nederlands woord geworden. Het blijft natuurlijk een Engelse term waarvan de Nederlandse vertaling dar is, een mannetjes bij. Maar dan begrijpt niemand meer waar je het over hebt. Het gaat immers om een onbemand luchtvaartuig. Wanneer een luchtvaartuig onbemand is zal het van afstand moeten worden bestuurd, in de praktijk radiografisch. De radiografische hobby bestond al voordat de term drone gemeengoed werd en radiografisch bestuurbare vliegtuigen zijn er ook al sinds jaar en dag. Wat is er nu anders bij een drone en wanneer is het een quadcopter?

Verschillende typen drones

Een drone kan verschillende verschijningsvormen hebben. De drones die door militairen worden gebuikt zijn heel groot en hebben veelal een vliegtuigvorm. Ze worden op afstand bestuurd maar in deze schaal gaat dat op satelliet niveau. De drones die voor consumenten en bedrijven beschikbaar zijn vormen een ander segment. Ze zijn er in verschillende afmetingen van heel klein tot redelijk groot, uitgeklapt ruim 100 cm. Typerend zijn de rotorbladen. Waar we bij een helicopter één horizontale rotorset zien zijn het er bij de drones meerdere. Zijn het er vier dan spreken we van een quadcopter.

Drone en Quadcopter

De termen drone en quadcopter worden nog wel eens door elkaar gebruikt. Waarschijnlijk omdat er geen ander goed woord voor drone is, behalve de afkorting UAV, Unmanned Aerial Vehicle. Maar de term drone is heel algemeen terwijl de term quadcopter iets zegt over de technische specificaties van het toestel. Bij een quadcopter betekent het dus vier rotorbladen en vier motoren. Maar dan kunnen er ook zes zijn, dan spreken we van een hexacopter. Dit zien we bijvoorbeeld bij de populaire Yuneec Typhoon H drone. Er zijn zelfs modellen met acht rotorsets en dan spreken we van een octocopter.

Vier rotorsets

De meest voorkomende drone voor de particuliere consument is toch de quadcopter. Een soort helicopter met vier propellers. Deze vier rotorsets worden onafhankelijk aangedreven wat zorgt voor een veel grotere handelbaarheid dan bij een reguliere helicopter. Waar bij een helicopter, ook de op afstand bestuurbare, een behoorlijke vaardigheid als piloot vereist is geldt dat voor een quadcopter veel minder. Iedereen is in korte tijd in staat om een quadcopter te besturen. De handelbaarheid is gewoon veel gebruiksvriendelijker. Zodoende zijn dergelijke op afstand bestuurbare vliegtuigen zo populair geworden en voor iedereen bereikbaar.

Kiezen voor een quadcopter

Kiezen voor een drone betekend in de praktijk, en vooral voor de beginnende vlieger, kiezen voor een quadcopter. Deze drones zijn er in de meest uiteenlopende modellen en in verschillende formaten. Met het compacter worden van de techniek zijn de mogelijkheden van quadcopters juist vergroot. Zo zien we tegenwoordig Mini Drones onder de vijftien centimeter met een ingebouwde High Definition camera. Zo is ook de zogenaamde Selfie drone ontstaan. Een compacte quadcopter met camera die bestuurd wordt met een smartphone. Maar er zijn natuurlijk ook grotere quadcopters met ieder hun specifieke eigenschappen en specificaties.

Een quadcopter kiezen

Bij het kiezen van een quadcopter zal eerst bekeken moeten worden wat de beginnende of gevorderde vlieger voor ogen heeft. Wanneer het gaat om een beginnende vlieger zal deze piloot eerst moeten leren omgaan met de drone. Kies dan voor een wat compactere quadcopter met een gebruiksvriendelijke besturing. Let daarbij op de term RTF. Dit betekent Ready To Fly. Het toestel dat uit de doos komt is na het plaatsen van batterijen en het opladen van de accu gereed om het luchtruim te kiezen. Let bij de specificaties op het besturingssysteem. Een Race Drone heeft bijvoorbeeld vaak een vergelijkbare controller als een raceauto.

Een drone kopen

Bij het kopen van een drone is het doel van de quadcopter belangrijk. Gaat het om het vliegen zelf, het optimaal beheersen van het toestel en de beleving van de vlucht? Denk dan eens aan een FPV drone die direct beelden geeft op een smartphone. Gaat het om het maken van de mooiste opnames, kijk dan gericht naar de drones met camera. Dan volgt de volgende stap, een drone kopen. Doe dit bij voorkeur bij een specialist. Een winkel en webshop waar het personeel zelf met drones vliegt en die zodoende goed advies kunnen geven.

Tagged on: , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *